A rendition of the Price Creek crossing site.

HAYVANLARA ÖZEL ÜST GEÇİT

Açılımı Interstate 90 olan I-90 otoyolu, Amerika’nın kuzeybatı bölgesini, insanları ve ekonomileri diğer bölgelere bağlayan önemli ve büyük bir yol. Kilometreler boyunca uzanan bu otoyolu doğaya kazandırmak adına otoyola ekosistem köprüleri kurulması projesi için çalışmalar başladı. Çünkü bu tarz otoyolların doğal yaşama çok fazla zararları var. Otoyola fırlayan yabani hayvanların ezilmesi dışında da vahşi hayata etkileri çok fazla. Örneğin; hayvanların göç yolu üzerine kurulmuş olmaları ve popülasyonların birbirinden ayrı düşmesi yolların vahşi hayata verdiği diğer zararlar arasında.

Bu yollar genellikle ormanların arasından geçtiği için vahşi hayvanların yaşadığı doğal alanlar bölünmüş oluyor. Bu tarz alt geçit, üst geçit ve koruyucu köprüler yeşillendirilerek, hayvanların yolun karşı tarafında kalmış doğal yaşam alanlarına herhangi bir tehlike olmadan geçişi sağlanmakta.

Geçtiğimiz Salı günü, Ulaşım Bakanlığı, Washington’un Snoqualmie Geçit’i bölgesinde hayvanlar için ilk otoyol üstgeçidi için inşaat çalışmalarına başladı. Bu köprü sayesinde ayılar, pumalar, geyikler, muslar, sincaplar, kertenkeleler, fareler ve daha birçok tür emniyetli bir şekilde otoyoldan karşıya geçebilecekler. Bu proje ile I-90 otoyolu vahşi yaşam dostu bir otoyol olarak anılacak. Biyologlar, bu köprünün çok önemli bir adım olduğunu; bu sayede türlerin ve habitatın birbiriyle bağlantısının sağlanacağını söylüyor. Proje tamamen bittiğinde Hyak bölgesinden Easton’a kadar olan kısımda hayvanlar için 20 adet alt geçit ve üst geçit birbirine bağlanmış olacak. Ayrıca kolay geçiş için birçok suyolu da inşa edilecek.

Yeni yapılmış alt geçitler aktif vahşi yaşam alanlarına dönüştü bile. Geçitlere konan kameralar sayesinde geyiklerin, ördeklerin ve çakalların geçişi izlenebiliyor. Washington Ulaştırma Bakanlığı aldıkları sonuçlardan oldukça memnun olduklarını ve bu gibi yapıların doğal hayat için çok büyük farklar ve yenlikler getireceğini umduklarını belirtti.

Genelde bu önlemler tabiat zarar gördükten sonra alınıyor. Yani aslında Avrupa’da da bir çok örneği olan bu köprülerle iki ayrı ekosistem birleştirilmiş olmuyor. Var olan bir alan parçalandıktan sonra geçiş gerçekleşsin diye geri kazanılmaya çalışılan bir habitat oluyor ortada. Hayvanların kilometrelerce süren otoyolların üzerindeki veya altındaki bu köprüleri kullanmaları düşük bir olasılık ama denenmeye değer.

Merve Gökgöz /kafakutu.com

Gezginler

 

One comment

  1. Kader Gülcetin

    isvicredede bulunmaktadir 30 km’lik bir yolda 20ye yakin hayvanlar icin üst gecit mevcuttur… buna benzer üst gecitleri avrupanin her ülkesinde görebilirsiniz.. !!!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir