Yürüyerek yeni yerler keşfetmek, ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirmek isterseniz trekking- hiking yapmak iyi bir fikir olacaktır. Bu aktiviteler sizi sürekli hareket halinde tutmasına rağmen dinlendirip, yenileyecek. Güzel yurdumuzda onlarca birbirinden güzel rota var elbette ama gelin bu sefer dünyada popüler rotaları biraz tanıyalım. Belli mi olur belki birgün yolumuz düşer 🙂
İnka Yolu, PERU:
Güney Amerika topraklarında yüzyıllar boyunca Inkalar, Mayalar ve Azteklcr başta olmak üzere, dünyaya iz bırakan pek çok medeniyet yaşamış. 33 kilometrelik Inka Yolu Kutsal Vadiden başlayor, Machu Picchu’da sonlanıyor ve yolculuk boyunca heyecan verici 3 yüksek geçitten geçiliyor. Güney Amerika’nın en çok ilgi gören yürüyüş rotası olarak kabul edilen Inka Yolu’nda yürüyüş yaparken, masmavi gökyüzünü süsleyen bembeyaz bulutlar ve karlarla kaplı, zirveler ve elbette İnkaların mistik mirasları da yürüyüşe eşlik ediyor.
Pays Dogon, MALİ:
Adrenalin arayanlar için Afrika’nın batısında bulunan, Mali son zamanlarda trekking tutkunlarının en çok tercih ettiği rotalardan biri. Burada, seçeceğiniz parkura göre 2 – 10 gün sürecek bir trekking turuna çıkabilirsiniz.
Burada yürüyüş yapmanın en ilginç tarafı ise size parkur boyunca eşlik edecek, halen modern hayata direnen Dogon halkı, köyleri ve bu köyleri çevreleyen sarp kayalıklar olacaktır.
Overland Yolu – AVUSTRALYA:
Avustralya geniş yüz ölçümü ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yeryüzü harikası. Aklınıza gelen tüm doğa sporlarını, bu topraklarda rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Avustralya’da trekking yapabileceğiniz birçok rota bulunuyor. En çok tercih edileni ise; Cradle Dağı ile ülkenin en derin tatlı su gölü olan St. Clair arasındaki Overland yolu. Ormanlar, bataklar, şelaleler, dağ gölleri, vadiler rotanın olmazsa olmazları.
Everest Base Kampı, NEPAL
Everest’in önemi, dağcılık ve hiking ile ilgilenenler için bir başkadır. Bu sebeple, en çok tercih edilen rotalar içerisinde, Everest Base Kampının adı mutlaka ilk sırada yer alır… Kampın hemen yakınında bulunan, Solu Khumbu Köyünün halkı tarafından organize edilen kamp turlarına katılarak Everest’i keşfedebilirsiniz. Bu turlar, yaklaşık 3 hafta sürebiliyor ve sonunda 5 bin 545 metre yüksekliğe çıkıyorsunuz. Everest Base Kampında trekking yapmak istiyorsanız, yükseklerde iklim şartlarının zorlayıcı olduğunu da bilmeniz ve bunu daha önceden deneyimlemiş olmanız gerekiyor elbette…
GR20, FRANSA
GR 20’nin Fransa’da olduğu yazıyor olabilir ancak asıl yeri Korsika adası. Yürüyüş yolu, Calenzana ile Conca arasındaki 170 kilometreyi kapsıyor. Sık orman dokusu, buzul gölleri, nehirler, bataklıklar, karlı zirveler, kraterler, dik yamaçlar yürüyüş rotasını hem güzelleştiriyor hem zorlaştırıyor.
Hint Himalayaları, HİNDİSTAN
Hint Himalayaları’na gidip trekking yapmak istiyorsanız biraz deneyimli olmanız gerekiyor zira yol şartları oldukça zorlayıcı. Bölgenin tamamını keşfetmek istiyorsanız buraya en az 24 gün ayırmanız gerekiyor. Elbette daha kısa süreli turlar planlamak sizin elinizde.
Baltoro Buzulu ve K2 – PAKİSTAN
Baltoro Buzulu’nun önünüzde boylu boyunca serileceği yol, dünyanın en ilginç rotalarından biri olarak kabul ediliyor. Turunuz sırasında 8611 metre yüksekliklere dahi çıkabiliyorsunuz. Baltoro Buzulu ve K2 için en az 15 günlük bir süreyi gözden çıkarabilirseniz, 6 bin 610 metrelik Paiju, 6 bin 417 metrelik Uli Biaho’yu da ziyaret edebilirsiniz.
Haute Yolu, FRANSA – İSVİÇRE
İki güzel ülke Fransa ve İsviçre arasında bulunan bu rota Fransada Chamonix’den başlayarak İsviçre Zermatt’a kadar devam ediyor. Yolun yürünmesi için en iyi zaman tabii ki bölgenin hava koşullarından dolayı yaz ayları. Ancak yol üzerinde daha zor şartlarla düzenlenen kayak turu ile tanınan bir yol olan Houte yolunu kış aylarında da teçhizatlı olarak deneyebilirsiniz.
Routeburn Yolu: YENİ ZELANDA
Parkur 32 kilometre ama ortalama üç günde tamamlanabiliyor. Bu da rotanın zorluğunu ortaya koyuyor. Yeni Zelanda’nın Güney Alpleri’ndeki Fiordland ve Mt. Aspiring gibi iki ulusal park yürüyüş sırasında geçilecek noktalar. Harris Saddle’daki mükemmel manzaralı bölüm için sınırlı sayıda katılımcıya izin verildiğini bilmelisiniz.