Türkiye’nin En Huzurlu Yerleri: Yavaş Şehirler

Bazı yerleşim birimleri metropollerin boğuculuğuna inat geleneksel yaşam biçimlerini ısrarla koruyor. Buralarda hız değil, tam bir yavaşlık ve sükûnet hâkim. Türkiye’de şu anda 10 adet var. Sayılarının artması dileğiyle kısaca tanıyalım bu beldelerimizi…

Yavaş şehir, küreselleşmenin getirdiği standartlaşmaya karşı İtalya’da ortaya çıkan bir hareketin adı. Yerel dokuyu korumayı hedefleyen hareket, küreselleşme sonucu ortaya çıkan aynılaşmayı ortadan kaldırarak, şehirlerin kendi özgün yapılarını korumayı hedefliyor.

Akyaka – Muğla3090075-akyaka-azmak
Muğla’nın Ula ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akyaka, doğal güzelliklerinin yanında binlerce yıllık tarihi eserleri ile de ziyaretçilerini büyülüyor. Ege’nin gizli cennetlerinden Akyaka Gökova, bir tarafında Azmak Nehri, diğer yanında Gökova Körfezi ile adeta cennetten bir köşe.

Gökçeadagökçeada 4

Çorak topraklarda bereket tanrısı olarak adlandırılan Imbrasos’un bolluk diyarı olarak bilinen İmroz, bugünkü adıyla Gökçeada, Homeros’un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon’un adası olarak geçer. Rum ve Türk kültürünün içiçe geçtiği, Çanakkale’ye bağlı ada turizmin yanı sıra zeytincilik, arıcılık, bağcılık, balıkçılık ve organik tarım ile öne çıkıyor.

Taraklı – Sakaryatarakli
Sakarya ili sınırları içerisinde yer alan, her mevsim yemyeşil orman ile deniz arasında Anadolu sivil mimarisinin eşsiz örneklerini sergiliyor. Sakin ve huzurlu atmosferi, birbirlerinden hoş Anadolu evleri, doğa severler için yürüyüş rotalarınınyanı sıra, bölge aynı zamanda geniş tarım alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Şavşat – Artvin s-4e8805f97fef4f58cc4d3d93a839af49af51e7a9

Gürcüce “Kara Orman” anlamında gelen Şavşat, kara değilse de yeşil ormanlarla kaplı bir ilçe. 4 tarafı dağlarla çevrili olan Şavşat oldukça eğimli bir arazi üzerine kurulu, çevresinde ise irili ufaklı bir çok nehir ve küçük göller bulunuyor.

Ye­ni­pa­zar – Aydınyenipazar
Ye­ni­pa­zar, Ege Böl­ge­si’n­de yer alan Ay­dın 40 km. uzak­lık­ta bu­lu­nan bir il­çe mer­ke­zi.  Es­ki çağ­lar­da bir ti­ca­ret mer­ke­zi ol­ma­sı se­be­biy­le bu is­mi al­mış. Ye­ni­pa­zar, yüz­de 98 oku­ma yaz­ma ora­nıy­la dik­kat çe­ki­ci.

Perşembe – OrduOrdu Perşembe Yaylası

Ordu’daki Perşembe’nin bir tarafında yemyeşil dağlar, bir tarafında engin mavilik uzanıyor. Karadeniz’in en güzel ilçelerinden biri olan Perşembe elbette öncelikle balığıyla ünlü ama ot yemeklerini de unutmamak gerek. Bisiklet ve yürüyüş parkurları ilçenin doğasını keşfetmenizi sağlıyor, tertemiz plajlar ise ilçenin bir diğer cazibesi.

Vize – Kırklarelivize
Kırklareli’nin Vize ilçesi ormanları, şelaleleri, gölleri, Karadeniz sahiliyle tam bir cennet. Tarihi eserler açısından da çok zengin olan ilçede camiler, antik tiyatro ve kale önemli yapıtlar arasında. Vize’nin sembolü ise sağlık kaynağı ıhlamur. İlçede son yıllarda yemek kültüründen arkeolojiye birçok konuda projeler yürütülüyor

Yalvaç – Ispartayalvac
Isparta’nın kuzey doğusunda bulunan sevimli ilçe Yalvaç, tarih öncesi çağlardan bu yana yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış, ziyaretçilerine adeta 1 günde 5 bin yılı birden yaşatan bir kültür noktası.

Seferihisar – İzmirseferihisar

Tür­ki­ye­’nin ilk ya­vaş şeh­ri, hu­zu­run ve sa­kin­li­ğin ilk ad­re­si olan Se­fe­ri­hi­sar; M.Ö. 2000 yı­lın­dan be­ri ya­şa­yan bü­yük bir ta­rih as­lın­da. 12 İon ken­tin­den bi­ri olan Seferihisar es­ki­ler­de bir ba­lık­çı kö­yüydü. Şim­di­ler­de sa­kin ya­şam tar­zıy­la ve or­ga­nik ürün­le­riyle po­pü­la­ri­te­sini artırıyor.

Halfeti – Şanlıurfahalfeti

Halfeti birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi değerlere sahip olan küçük sakin bir ilçe. Eskiden vadiden akan Fırat, Halfeti’nin bir bölümünü ve köylerini yüreğinin derinliğine alarak sular altında bırakmış yöreyi. 2000 yılından sonra saklı bir cennet olarak anılmaya başlandı.

Gezginler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir