Çek Cumhuriyeti’nde, ülkenin doğu kesiminde, sular altında kalmış kireçtaşından oluşan derin bir mağara keşfedildi. Hranická Propast adı verilen mağara en az 404 metre derinliğinde ve dünyanın şu ana kadar bilinen en derin sualtı mağarası. Daha önceki rekor kuzeydoğu Roma’da bulunan Pozzo del Merro düdenine aitti, ancak Hranická Propast bu rekoru yaklaşık 12 metre ile kırmış oldu.
Bu keşif için finansal desteği sağlayan National Geographic tarafından verilen bilgilere göre, keşif Çek-Polonya ekibi tarafından kullanılan uzaktan kumandalı bir aracın mağaranın en derin bölgelerine ulaşması ve aracın üzerindeki göstergenin derinliği bildirmesi ile 27 Eylül 2016’da gerçekleşti.
Keşif ekibinin lideri, Polonyalı ünlü dalgıç Krzysztof Starnawski National Geographic’e verdiği demeçte “Uzaktan kumandalı aracın konuşlanmasından hemen önce 200 metre derine tüplü dalış yaptım ve robotun takip etmesi için yeni bir hat oluşturdum. Amacımız uzaktan kumandalı araca mağaranın en derin kısmına ulaşması için iyi bir başlangıç vermekti” dedi. Starnawski, ayrıca, “Biz ölçümlerin yüzde 100 doğru olduğundan eminiz” diye belirtti ve aracın göstergesinin çok yakın zamanda belgelenmiş ve onaylı olduğuna işaret etti.
Mağara 404 metreden daha derin de olabilir.
Keşif ekibinden Polonyalı fotoğrafçı Marcin Jamkowski “Biz yukarı çıkmaya karar verdiğimizde uzaktan kumandalı aracın altında siyah bir uçurum vardı” şeklinde açıklama yaptı. “Bulunduğumuz yer ağaçlar, kütükler, dallar ile doluydu, uzaktan kumandalı aracın fiberoptik kablosunun bir yerlere dolanmasını istemedik” diye belirtti. Jamkowski ayrıca “Bu derinlikleri keşfetmek için uzaktan kumandalı araçlara güvenmek zorundayız, çünkü bu derinlikler insan dalgıçlar için güvenli sınırın çok ötesinde” dedi.
Starnawski, mağaradaki koşulların dalışı zorlaştırdığını, suyun yaklaşık 15 santigrat derece olduğunu ve içerdiği minerallerin ekipmanlara ve suya maruz kalan cilde zarar verebildiğini belirtti.
National Geographic’in verdiği bilgilere göre ise, Starnawski mağarayı neredeyse yirmi yıldır inceliyordu, yıllar içinde giderek derinleşen bir dizi dalış gerçekleştirdi. Sonuç olarak, güvende kalmak için ne tür bir donanım kullanması, bir şey arızalanması ihtimaline karşı yanında kaç tane yedek bulundurması gerektiğini biliyordu. Starnawski keşif sırasında elektrikle ısıtılan bir dalgıç giysisi giymiş, kask takmıştı. Ayrıca yanında iki maske, iki nefes alma sistemi, iki pusula, iki el feneri, üç video kamerası, üç kesme aleti ve iki ince hat makarası vardı.
Starnawski “Keşif yapmak ve bu hikayeyi anlatmak için hayatta kalmak nasıldı?” sorusunu “Kendimi 21. Yüzyılın Kristof Kolomb’u gibi hissettim” şeklinde yanıtladı.
Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/entry/worlds-deepest-underwater-cave-discovered-in-the-czech-republic_us_57ed4966e4b024a52d2d7ca9?section=us_science
Çeviri: Banu Akkök
Gezginler Kulübü (www.gezginlerkulubu.org)