Türkiye’nin İlk Ekolojik Gençlik Köyü: Avcala

Avcala, Artvin ili, Şavşat ilçesi, Çamlıya Köyü sınırlarında kalan, Düz Dağ’ın eteklerinde yer alan doğal bir yayladır. Ve şimdi burada alternatif bir köy kuruluyor adı Avcala Gençlik Köyü

avcala-yaylasi

Ekoloji, spor ve gençlik alanlarında çalışmalar yürüyen Youthlympic ekibi tarafından ortaya atılan bir proje bu. Amaç  gençlerin kendini geliştirebileceği, yılın her anında gelip kalabileceği, kendi sebzesini meyvesini üretebileceği, projelerine odaklanabileceği bir ortam yaratmak.

Aslında her girişim gibi gençlik köyü de bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmış. Türkiye’de ekoköy kavramı oldukça yeni, üstelik bu ekoköylerin hiçbiri genç temalı değil. Bu açığı fark eden Youthlympic ekibi bir gençlik ütopyası yaratmaya karar vermişler. Ama gerçekçi ve ulaşılabilirliği olan bir ütopya. Bir sosyal işletme yapısında olsun. Aynı zamanda, Youthlympic’in hali hazırda yaptığı yaratıcı spor etkinliklerine de ev sahipliği yapsın istemişler.

Söylemlerine göre bir genç üniversiteden sonra iş mi arıyor, uzun bir süre iş bulamadı mı? Gençlik köyünde ona her zaman yer var. Gelsin kendini geliştirsin, orada yapacağımız yüzlerce eğitime katılsın, ulusal ve uluslar arası projelerimizde yer alsın. Organik beslensin, tarla sürsün, kitap okusun, iş arasın, farklı iş alanları keşfetsin, kendi alanında kendini geliştirsin, gitarını alıp ateş yaksın…

Artvin’de oluşturulması hedeflenen bu ekolojik köyün, bir sosyal işletme mantığı ile hareket edecek yapıya bürünmesi planlanıyor. Başlangıç olarak dört ana bölgeden oluşan bir köy hedefleniyor. Peki proje nasıl gerçekleşecek derseniz.

Toplamda 8 ülkeden 42 genç, 15-26 Haziran tarihleri arasında Avcala Yaylası’na gidecek ve sonra çalışma başlayacak. Oluşumun web sitesinde yayınlanan planlanmış aktiviteler şu biçimde:

1. Ekoloji, sürdürülebilir doğal yaşam, doğada hayatta kalma, eko mimarlık, eko girişim, spor alanlarında hazırladığımız kapsamlı eğitim ve atölyeler yapılacak.

2. Bu alanlarla ilgili ekibimizin hazırladığı müthiş eğlenceli etkinlikler gerçekleştirilecek. Orada gerçekleştirilen  tüm etkinlikler proje sonunda bir kit haline getirilecek.

avcala logo

3. Tüm etkinlikler devam ederken katılımcılara tahta yük paletleri ile nasıl evler inşa edebilecekleri üzerine sunumlar yapılacak. Bu sunumlar sonrasında katılımcılar 20’şer kişiden gruplara ayrılacak. Burada önemli iki unsur var, inşa edilecek olan evlerden biri “Gençlik Üniversitesi”, diğeri ise “Gençlik Merkezi” olacak. Evlere nitelik kazandırmamızın nedeni ise şu, katılımcılar inşa edecekleri evlerle ilgili gerçekçi etkinlikler geliştirecek ve bunu sunacaklar. Yani “Bir eko köyde Gençlik Merkezi olsa, burada acaba nasıl etkinlikler olur?” gibi. Tabii bu evlere doğadan toplayacakları malzemelerle tabela da yapacaklar. Yaylada Youth Center olsa fena olmaz değil mi?

4. Kendilerine vereceğimiz küçük tahtalarla inşa öncesi modeller tasarlanacak. Bu çalışma da bitince topluca inşa yapılacak olan tarlaya gidilecek ve iş güvenliği eğitimi sonrası inşaya başlanacak. Ortaya nasıl evler çıkacak biz de merak ediyoruz.

5. Tabii ki, sadece evleri inşa etmekle kalmayacaklar. O evlerin peyzaj çalışmasını da yapacaklar. Tahta paletlerden oturaklar, sedirler, masalar olacak. Evlerin önünde tohum bahçesi olacak. Evlerin üstüne 8 ülkenin de bayrağını çizecekler. Tahta paletleri boyayacaklar. Demir variller üzerine “Youth Village” yazacaklar.

palet ev

6. Moss grafitiyi duydunuz mu? İşte son olarak da evlerin toprakla bir bütün olmasını sağlayacak olan moss grafiti devreye girecek. Herhangi bir yere moss graffiti yani yosun grafitisi yaptığın zaman ertesi gün ortalık yemyeşil oluyor.

7. Ve işte final. Her şey hazır olduktan sonra gençlik köyümüzün açılışını düzenleyeceğiz. Kırmızı kurdele? Elbette olacak. Açılışın olduğu gece kültürel gece de olacak. Yani tüm ülkeler kendi geleneksel yiyecek, içecek, elbise, tarih ve danslarını anlatıp gösterecek. Biz de Karadeniz’i tanıtacağız tabii, müthiş olacak.

Daha fazla detay için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret etmenizi öneririz…

http://www.genclikkoyu.com/

Gezginler

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir