Santiago Yolu, el Camino de Santiago, dünyanın her tarafından insanların Avrupa’nın en batısına, yani İspanya’nın kuzey batısında Galiçya özerk bölgesinde bulunan Santiago de Compostela kentine varmak için izlediği ve coğrafi olarak Avrupa’da yer alan bir dizi yoldan oluşur.
Bu yol, İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Santiago’nun (Aziz James ya da Yakup) kemiklerinin bulunduğuna inanılan Santiago Compostela kentindeki Katedral’de son bulur. Orta Çağa uzanan tarihsel bir geçmişe sahip olan bu yolu hıristiyan katolik hacılar o zamanlardan bu yana manevi ve dini, dinle ilgisi olmayanlar ise kültür turizmi (kültürel miras ve doğa), kişisel ya da spor yapmak amaçlı kullanmaktadır.
SANTİAGO EFSANESİ
Öyküsü tam olarak bilinmese de VIII. yy.da yayılan bir efsaneye göre Aziz Santiago’nun kemikleri bu topraklara, İber Yarımadası’nın kuzeybatısına, hıristiyanlık getirildikten sonra gömülmüştür.
Efsaneye göre Aziz Santiago’nun ölümünden sekiz asır sonra Paio adında bir keşiş Galiçya bölgesindeki Libredon ormanında bir yıldız görür ve bunu İria Flavia Piskoposu Teodomiro’ya anlatır. Tarif edilen bu yere giderler; Roma döneminden kalma mezarlığın bulunduğu ve çalıların arasına gizlenmiş eski bir şapel bulurlar. Mezarın bulunması müslümanların hüküm sürdüğü topraklardan kaçan ve dini inançlarını uygulayabilmek için bir yer arayan Asturias Krallığının o bölgeye gelişiyle çakışır.
Asturias Kralı II Alfonso saltanatı ile birlikte Aziz Santiago’nun kalıntılarının bulunduğu iddia edilen bu yeri ziyaret ederek ilk hacı olma ünvanını elde eder ve daha sonra buraya küçük bir kilise yaptırır. Süreç içinde ise dünyanın önemli katedrallerinden biri inşa edilir. Kral I. Carlos’un onayıyla burası yavaş yavaş hac merkezine dönüşür; böylece Santiago yolu oluşur.
Navarro, Aragon, Kastilya-Leon hükümdarları Santiago’ya gidişleri kolaylaştırmak için köprüler inşa edip yollar ve hastaneler yaparlar. İber Yarımadası’nda Avrupa’ya öncülük eden mimari biçimleri gelişir. 14.yy.dan sonra Avrupa’da birçok toplumsal ayaklanmalar gerçekleşir. İspanya’nın müslümanların elinden geri alınmasıyla İspanya krallıklarının tüm ekonomik ve idari dikkati güneye yönelir.
15.yy.da yaşlı Avrupa’da savaş, kıtlık, veba, kuraklık gibi olumsuz olaylar gelişir. Bütün bu nedenlerden dolayı Santiago yolu geçmiş yüzyıllardaki çekiciliğini kaybeder ve hacılar başka merkezlere yönelir. Ancak yol 15.yy.dan sonra tekrar çekici hale gelir.
SANTIAGO YOLU: İNSANLIK MİRASI
1993 yılında UNESCO İnsanlık Mirası listesine alınan ve Avrupa Konseyi tarafından da Avrupa Kültür Yolu ve Avrupa Ana Cadde onursal unvanı verilen Santiago Yolu sayesinde Galiçya özerk bölgesinin başkenti Santiago de Compostela kenti anıtları, mimarisi ve deniz ürünlerinden oluşan mutfağıyla önemli bir turistik kente dönüşmüş durumda. Her yıl yaklaşık 100 bin Avrupalı burayı ziyaret etmektedir; yolculuklar kullanılan araca bağlı olarak aylarca da sürebilmektedir. Bisiklet, yürüyerek, kısmen araç kullanıp kısmen yürüyerek…
SANTIAGO ROTASI
SANTIAGO’ya giden sayısız güzergah söz konusu; ancak bunlardan en önemlileri Fransa Yolu, Kuzey Yolu, İngiliz Yolu, İlkel Yol, Via de Plata, Portekiz Yolu’dur.
Yürüyüşçüler, Santiago’ya bu rotalardan ya da bulundukları yere ve tercihlerine göre bir seçim yapıp Santiago Yolu sembolleri olan haç, midye, ok işaretlerini, elinde baston olan, sırt çantalı yürüyen ya da bisikletli hacı çizimlerini izleyerek ulaşırlar.
Hilal ÜNLÜ – Evrensel