Otostop Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Önyargılarınızı unutun: Ne tüm kamyoncular size saldırmaya hazır kötü niyetli insanlardır ne de otostopçular belalarını arayan maceraperestler… Otostop ucuz seyahatten öte dayanışma ve yeni keşifler demektir.

Otostop; ulaşım olarak araç durdur ve hareket et-ettir mantığına dayanarak bir yayanın bulunduğu noktadan ulaşmak istediği diğer belli-belirsiz başka bir noktaya ulaşım aracını durdurarak ücretsiz seyahat etmesidir. 

Peki trenin, otobüsün rahat koltukları dururken insan neden saatlerce beklemeyi göze alarak böyle bir maceraya girer? Cevabı bizzat bir otostopçu olarak verebilirim: Bazıları için öğrenme ve keşfetme arzusu parayla elde edilemeyecek kadar değerlidir de ondan. Ne sırtındaki çantanın ağırlığı ne saatlerce yürümenin yorgunluğu ne de korkuların bir anlamı kalır. Otostopla yolculuk insana yardımlaşmanın, dayanışmanın güzelliğini ve sosyal hayatında asla karşılaşamayacağın insanlarla tanışma fırsatı verir. Yollarda tanıştığınız insanlar gezdiğiniz yerle ilgili farklı pencereler sunar. Otostop Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Sevimsiz istisnaları öne çıkararak sizi vazgeçirmeye çalışanlara uymayın. Bu kültürün yerleştiği Avrupa gibi yerlerde otostop çekmek elbette daha kolay ama tüm dünyada dayanışmayı seven sizin gibi insanlar var ve onlarla seyahat etmek çok keyiflidir. Avrupa’da ve ABD ’de üniversite öğrencilerinin ve genç ruhlu çok sayıda insanın tercih ettiği otostopla seyahat ne mutlu ki Türkiye ’de de yaygınlaşıyor. Gelin işin inceliklerine bakıp, sık sık otostop çekenlerin deneyimlerini dinleyelim…

Otostop parmağının önemi: Otostopun ilk etabı başparmağını kaldırarak sizi alabilecek dostları beklemektir. Çekingen durmayıp parmağınızı uzatırken vücut dilini de kullanmalısınız. Yurtdışında gideceğiniz yerin adını yazan bir kâğıt taşımanız parmaktan daha iyi bir alternatif olabilir. Ama Türkiye’de hâlâ parmak en güzel otostop yolu.

Nasıl giyinilmeli?: Dağcı çantanız otostopta maceracı görünümünüzü pekiştirerek, araçlarıyla seyredenlerin gözünde ‘hırlı-hırsız’ biri olmadığınız kanısını uyandıracaktır. Erkekler mevsimine göre kapri pantolon, güneşten korunmak için de şapka giyebilir. Türkiye’de ya da muhafazakâr ülkelerde otostop çekecek kadınların çok açık giyinmemesi tavsiye edilir. Vakit geceyse açık renk kıyafet tercih etmeniz fark edilmenizi sağlayacaktır.

Kaç kişi olmalı?: İdeal olan iki, üç kişilik gruplar halinde beklemek. Evet, maceracıyız ama tek başına otostop çekmenin özellikle kadınlar açısından tehlikeli olabileceğini kabul etmeli. Üç kişiden daha kalabalık bir grupsanız, ikiye ayrılıp belli bir noktada buluşmak üzere sözleşmek gerekir.

Otostop yerleri: Geldik en stratejik noktaya… Şehirlerarası yollarda en mantıklısı arabaların durabileceği yerlerde beklemektir. Trafik ışıklarının olduğu yerler ve benzin istasyonları otostopçular için iyi duraklardır. Yolculuğa çıkmadan otostopçuların tavsiyelerinin yer aldığı sitelere göz atıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu konuda kapsamlı sitelerden biri; ‘hitchwiki.org’.

Otostopçunun en iyi dostu kamyoncular: Otostopçu umduğuna değil bulduğuna biner. Her zaman lüks otomobil beklemeyin! Kamyonlar en yorgun, en perişan hallerinizdeyken size şefkatli koltuklarını açar. Önyargılı olmayın, kamyoncular potansiyel sapıklar değildir! Aksine genelde iyi kalpli, uzun yolda sıkılmış, misafirperver, çoluk çocuk sahibi Anadolu insanlarıdır. (Tecrübe konuşuyor!) Karnınız açsa kamyoncu restoranında yemek ısmarlayanları çok olur. Kamyoncularla güzel iletişim kurmanın sırrı ‘efendi’ olmaktan geçer. Saygılı bir muhabbet ve iyi niyetli bir kamyoncu ile yolculuklar keyifli hale gelebilir.

Yılmayın: Evet, otostop eğlencelidir ama kolay olduğunu söylemiyoruz. Seyahatinizin normalden çok daha uzun süreceğini baştan kabullenmelisiniz bir kere. Bu biraz da şans işi olduğu için bazen bindiğiniz bir araba sizi iki dakika sonra indirebilir. Bir başkası, bir yenisi derken yorgun düşebilirsiniz. Suyunuzu ve atıştırmalıklarınızı eksik etmeyin ve yılmadan devam edin.

Dışarıda uyuyacaksanız: Diyelim ki kimse sizi almadı ve açıkta kaldınız. Dışarıda gecelemek için en güvenli yerler havaalanları, tren garları ve otobüs terminalleridir. Havaalanında kalmak için ‘sleepinginairports.net’ sitesine göz atıp, dünyanın çeşitli havalimanlarında yatılamış insanların deneyimlerine göz atabilirsiniz. Sitede hangi havalimanında en iyi nasıl uyunur, polisle karşılaşılınca ne denmelidir, hangi terminal daha güvenlidir gibi ayrıntılar mevcut.

Çantanız hafif olsun: Uzun süre ayakta kalacağınızı unutmayın, çantanız hafif ve işlevsel olmalı. Belden destekli çantalar uzun süre yürümenizi kolaylaştırır. Temel ihtiyaçlar dışında çantanızı ağırlaştırmanın anlamı yok. Tabii anılarınızı yazmak üzere defter-kalem ve gezdiğiniz yerleri ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi almayı unutmayın.

ECE ÇELİK -ece.celikis@gmail.com

Gezginler

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir