Coober Pedy, Avustralya’nın güneyinde, Adelaide şehrinin 846 km kuzeyinde yer alıyor. Kasabanın iki bine yakın nüfusu var ve bunun üç yüze yakını aborjinler oluşturuyor. Kasaba dünyanın opal madeni başkenti sayılıyor.
Kasabanın her yanında beyazların maden çıkarmak için açtıkları binlerce kuyu olduğundan, aborjinler bu bölgeye kupa-piti yani beyaz adam deliği olarak adlandırmışlar. Zamanla kupa-piti adı Coober Pedy’e dönüşmüş.
Coober Pedy coğrafi konumundan dolayı ortalama 43°C’lik bir sıcaklığa, dayanılamayacak bir kuruluğa ve devamlı süregelen toz fırtınalarına da ev sahipliği yapıyor aynı zamanda. Buna bir çözüm arayan kasaba sakinleri de alternatif bir yöntem bulmuşlar kendilerince. Yerin üstüne değil altına yerleşmek…
Şehrin yaklaşık %80’i şu anda yerin altında yaşıyor. Coober Pedy’nin halkı bölgede bulunan madenlerden kalan tünellerde 1500 ev inşa edip bunları birbirine bağlamış. Bunların yanında kasabada bir bar, birçok mağaza, kilise, müze, sanat galerisi ve hatta bir otel bile var. Elbette bunlar da yeraltında…
Yeraltında yaşam olur muymuş canım demeyin hiç, iklim değişikliği tüm dünyayı etkisi altına almış durumda, belki de yakın zamanda hepimiz için model teşkil edebilir bu yaşam biçimi…