Himalayaların Gizli Krallığı; Mustang

Görkemli zirvelere kurulmuş kayıp bir krallık, Mustang.

mustang_himalaya_nepal

Nepal’in Tibet sınırındaki Annapurna Bölgesinin hemen kuzeyinde, Tibet kültürünün kendini koruduğu son kalelerden biri. Yüksek geçitler, derin vadiler aşmanız gerekiyor bu 15.yüzyıl krallığına ulaşmak için.

Mustang bir zamanlar bağımsız bir krallıkmış. 15. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar Mustang, Himalayalar ve Hindinstan arasındaki ticareti kontrol eden stratejik bir bölge olmuş. 18. Yüzyılın sonunda Nepal tarafından işgal edilen krallık, 1951’e kadar Nepal içinde özerk bir bölge olarak kalmış. Mustang sakinleri tarafından hala tanınıp saygı gösterilse de buradaki monarşiye Kasım 2008’de Nepal Hükümeti tarafından son verilmiş.

Nepal’in Hindu krallığının içine saklanmış olan Mustang günümüze kadar aykırı kültürünü korumaya devam etmiştir.

Bölgede ilginç ve renkli festivaller yüzyıllardır devam yapılıyor.

Mustang ayrıca “Tibet sınırları dışındaki Tibet” olarak da biliniyor.

Bu eşsiz coğrafyayı ziyaret eden İzmir’den Hacer Aydın  arkadaşımız, deneyimlerini Gezginler Kulübü’yle de paylaştı. Harika fotograflar, tütsülerin kokuları, mum ışıkları ve bölgenin müzikleri eşliğinde. Gitmedik ama gitmiş gibi olduk.

hacer aydın 2

14 Ocak 2016 Perşembe günü yapılan bu sunumun açılışında yine İzmir’den gelen Nurhayat Yenice dostumuz içten bir konuşma yaptı.

” “Ayaklar kalbin gittiği yere gider” der eskiler. Ayaklarımız Smyrna’dan sizlere getirdi bizi. Bu akşam burada Smyrna’da yaşamakta olan bir Amazon’nun uzak diyarlardan bizler için derlediklerini izleyeceksiniz. Evet yanlış duymadınız Amazonlar hâla yaşıyorlar ve aramızdalar. Hacer Aydın onlardan biri. Yıllar önce yolum kesişmişti kendisiyle, aynı fakültede çalışan arada bir selamlaşan iki insan idik. Hayat bizi yıllar sonra, bir fotograf projesinde yeniden biraraya getirdi. O gün milât oldu neredeyse ikimiz için de. Ben heykel disiplininden gelen bir akademisyenim, ortak paydalarımızı farkettikçe dost olduk Hacer’le. Bizim gibi aynı pencereden hayata bakan birkaç dostun da katılımıyla Smyrna Amazonları adlı fotograf grubumuzu oluşturduk hep birlikte.

Bugün bu kısa Zaman diliminde, hayatın koşuşturmacasına biraz ara vereceğiz sizlerle. Bugün Hacer Aydın’ı tanıyacak olmanız insanın özüne yaklaşmak ve hatırlamak için bir fırsat belki de. Bu sunumda ebem kuşağına bulanmış kadim kültürlerden izler bulacaksınız. Uzak diyarlardan şamanik ritüeller, yerel düğünler, huzur ve barışın devamlılığı için dans eden yarı tanrı lâmaları izleyeceksiniz. Tibet kültürünün izlerini Nepal, Katmandu, Pokara’da süreceğiz. Mustang Krallığından Hindistan’a doğru uzanacağız hep birlikte.

Hacer Aydın sunumuyla unutulmaya yüztutanları unutturmamaya çalışıyor. Gidemeyenler, göremeyenler benimle yaşasınlar diyor ve yeryüzünde giderek azalan huzura ve barışa sahip çıksınlar istiyor. O içimizden biri evet ama bir farkla, Amazon ruhu ile kafasına koyduğu seyahatleri ne yapıp yapıp mutlaka gerçekleştiriyor. Güvenlikle ilgili hiç kaygı duymadığını söylüyor, parayı şartlarımı zorlayarak denkleştirebilirim diyor. Hatta zaman zaman hayatı, sağlığı ile ilgili büyük riskler de alıyor. Lâdak seyahatinden sonra bir süre hastaneye yatıyor, Keşmir’de Taliban düşünceli insanların eline düşüyor. Birkaç günlük esâretten sonra yoluna devam edebiliyor.

mustang krallığı

Sevgili dostlar bütün güçlükler aşılabilir. Bu irade ve güç içimizde, yüreğimizde… Bu akşamki sunum sona erdiğinde, hayata dair sihirli kırıntılar kalacak belleğinizde. Onları lütfen koruyun, unutmayın, unutturmayın! Onlar binyıllardır insanın özüne dair hiç değişmeyenler, iyiliğin gücüyle size gelenler…

Bir Smyrna’lı olarak ben de sizleri Smyrna’mızın ışığı ile selamlıyor, sizleri dostum Hacer Aydın ile başbaşa bırakıyorum. Yolunuz herdaim ışıklı ve şen olsun. İyi seyahatler”

Deniz Kartal

www.gezginlerkulubu.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir