Avustralya merkezli bir girişim olan Ekonomi ve Huzur Enstitüsü (Institute for Economics and Peace), 2016 yılının Küresel Barış Endeksini (Global Peace Index-GPI) açıkladı.
Küresel Barış Endeksi, Ekonomist İstihbarat Birimi’nden alınan veriler çerçevesinde, konusunda uzman kişilerin uluslararası bir panelde fikir paylaşımı sonucu ortaya çıkmaktadır. Mayıs 2007’den beri yayınlanan raporda, dünyadaki 163 ülke güvenlik, huzur ve barış açısından ele alınmaktadır. Raporu hazırlayanlar ölçümlerini 23 gösterge üzerinden yapmaktadırlar.
Bu göstergeler arasında ülkenin emniyet ve güvenlik düzeyi, toplumdaki çatışma boyutu, militarizasyon derecesi, ordunun büyüklüğü, askeri harcamalar, kişi başına düşen polis sayısı, hapishanedeki insan sayısının toplum geneline oranı sıralanabilir.
Rapora göre, dünya 2015 yılında daha tehlikeli bir yer haline geldi. Buna sebep olan olaylar ise Ortadoğu’da devam eden çatışmaların kötüleşmesi, terörist saldırılarının artması ve mülteci krizi olarak gösterildi. Dünya genel olarak daha “az huzurlu” hale gelmiş olsa da, 81 ülke durumunu önceki yıllara göre daha iyiye taşıdı. Ne yazık ki Türkiye bu şanslı 81 ülke içinde yer alamadı; tam tersi, 2016’da bir önceki yıla göre 7 sıra gerileyerek 145‘inci sıraya düştü.
Türkiye’nin gerisinde kalan ülkeler ise sırasıyla şöyle oldu: Lübnan, Kolombiya, Filistin, Nijerya, Kuzey Kore, Rusya, Kongo, Pakistan, Libya, Sudan, Ukrayna, Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Somali, Afganistan, Irak, Güney Sudan ve son sırada Suriye.
2016 yılı Küresel Barış Endeksi’ne göre en huzurlu ilk 10 ülke ise aşağıdaki gibi sıralandı:
Kaynak: https://gaiadergi.com/dunyanin-huzuru-iste-ulkelerde/