DOĞA YÜRÜYÜŞÜ ETİK KURALLARI

Her geçen gün daha fazla sayıda insan doğaya çıkıyor. Bu nedenle artık yürüyüş yollarımızın en ücra bölümlerinde bile, kalabalık bir gurupla karşılaşmak ihtimal dahilinde. Tüm dünyada doğa sporcularının bağlı kaldığı, bir dizi yazılı olmayan ahlak ve nezaket kuralı mevcut. Bunları bilmek ve uygulamak her doğa yürüyüşçüsünün hedefi olmalıdır. Çünkü doğaya ve insana duyulan saygının gereğidir bu…doğa yürüyüşü etik

 

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ ETİK KURALLARI:

1. Pek çok yürüyüş yolu, yürüyüşçüler yanında bisikletçiler ve biniciler tarafından da kullanılmaktadır. Bu üçlünün birbirleriyle karşılaşmalarında geçiş üstünlüğü şu şekilde olur. Binici birinci geçiş üstünlüğüne sahiptir. Çünkü atın korkup biniciyi ve bizi tehlikeye sokması mümkündür. Bu nedenle patikadan ayrılmalı ve yamacın alçak kısmına doğru çekilip biniciye yol vermeliyiz. Yamacın yüksek kısmına çıkmaktan özellikle kaçınmalıyız. Çünkü atlar, kendilerinden yüksekteki bir yürüyüşçüyü, dağ aslanı, leopar gibi pusu kuran yırtıcalarla özdeşleştirip, korkabilirler. Bu mümkün değilse ayakta kalmayın, oturun ya da eğilin. Bisikletçi iseniz, bisikletten inin. At için bir tehdit olmadığınızı ona gösterin. İkinci geçiş üstünlüğü yürüyüşçüye aittir. Çünkü yürüyüşçü sırtında yük taşımaktadır ve bisikletçiye göre çok daha yavaştır. Bisikletçi ise garibim, hiç bir geçiş üstünlüğüne sahip değildir ve gelip geçen herkese yol vermek durumundadır.trail-etiquette-684-x-675

2. Bir tırmanış/iniş esnasındaki karşılaşmalarda, önce yukarıdaki geçiş üstünlüğüne bakılır ve uygulanır. Ancak aynı tür sporcuların karşılaşmasında, yani yürüyüşçü, yürüyüşçüyle, bisikletçi, bisikletçi ile ve binici biniciyle karşılaşırsa, geçiş önceliği tırmanış yapanındır. İnmekte olan patikadan ayrılıp, tırmanana yol vermelidir.

3. Eğer patika yan yana geçebileceğiniz kadar genişse, tıpkı araç trafiğinde olduğu gibi patikanın sağında kalın.

4. Eğer önünüzdeki bir yürüyüşçüye (bisikletçi bisikletçiye, binici biniciye) yetişmiş ve onu geçecekseniz, solundan geçin. Yani sollayın. Ancak bunu sakın ses çıkarmadan, sinsice yapmayın. Adamın aklını alabilirsiniz…. Yaklaşırken seslenip, asgarisinden bir ”merhaba” deyin. Bu suretle farkınızda olmasını sağlayın..

5. Başka sporcularla karşılaştığınızda, onlarla selamlaşın… Kısa da olsa samimi ve neşeli bir sohbet edin. Ancak karşı taraf  sohbetten kaçınırsa ya da tedirgin olursa ”iyi yürüyüşler” deyip yürüyüp gidin. Özellikle solo yürüyüşçüler ve çok küçük guruplarla karşılaşmada bu mümkün. Issız bir yerde, kim olduğunu bilmediği biriyle karşılaşmak, özellikle karısı ya da kız arkadaşıyla yürüyenlerde tedirginlik yaratabilir. Anlayışla karşılayın..

6. Yanınızda bir köpek varsa, karşıdan geleni korkutabileceğini göz önüne alın ve tasmasını takıp yanınızda bulundurun.

7. Tek başınıza olsanız bile, asla cep telefonu ve radyodan müzik çalmayın. Çünkü etrafınızda insan olmasa bile, unutmayın çok zengin bir doğal hayat var. Onlara saygı gösterin..

8. Molalarınızı, özellikle de yemek molası gibi uzun süreli molalarınızı, yürüyüş yolu üstünde yapmayın. Patikadan ayrılıp yapın ki, mola esnasında gelecek diğer yürüyüşçüler rahatça geçebilsin.

9. Ateş yakmaktan mümkün olduğunca kaçının… Eğer ateş yakmak gerekli ise, daha önce ateş yakılmış yerleri tercih edin.

10. Tuvaletinizi asla yürüyüş yolu üstüne ve yakınına yapmayın. Patikadan içeri doğru asgari 30 metre ayrılarak yapın..

11. Uçurumlardan aşağıya asla bir şey atmayın, yuvarlamayın…

12. Doğadan evinize götüreceğiniz tek şey fotoğraflar ya da videolar olmalıdır. Asla çiçek, meyve toplamayın, hatıra için taş, kemik vs. almayın..

13. Doğada iz bırakmamaya gayret edin. Çöplerinizi atmayın, ağaçları, dalları kesmeyin, çiçekleri koparmayın, kayaları yuvarlamayın, deterjanla bulaşık yıkamayın vb… Mümkünse, eve döndüğünüzde doğada bıraktığınız tek şey ”ayak iziniz” olsun..doğa_yürüyüşü

14. Yürüyüş yolu üstünde kalın, kestirmeler yapmayın… Çünkü her kestirme, yeni bir doğa parçasının daha insan ayakları altında ezilmesi demektir.

15. Yol işaretlenmesinde, tehlike doğurabilecek seviyede bozulmalar varsa, mümkünse babalar yaparak sonradan geleceklere yardımcı olun ve dönüşte de ilgili kurum ve kişilere haber verin..

Kaynak: http://dogayakacis.com/

Gezginler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir