“İlk başta kauçuk ağaçlarını kurtarmak için savaştığımı düşünüyordum, sonra Amazon ormanları için savaştığımı anladım. Şimdi farkında vardım ki aslında insanlık için savaşıyorum.”
Francisco Alves Mendes Filho ya da bilindiği gibi Chico Mendes (1944-1988) Brezilyalı kauçuk toplayıcısı, işçi sendikası lideri ve çevreci. Hatta amazonların Gandhi’si diyen bile var.
“Suçu” Amazonlar’daki kauçuk ağaçlarını keserek doğal hayatı mahveden toprak ağalarına karşı sürdürülebilirliği savunması ve yerlileri örgütlemesi.
Borçlarından ötürü köleleşen ebeveynleri uzaklardaki Cearâ Çölü’nden kauçuk tarlalarında çalışmak için gelmişlerdi. Okumayı yirmi dört yaşında öğrendi.
Amazon’da sendika hareketini örgütledi ve toprak yiyicilere, onların maaşlı bayraktarlarına, nehirlerin zehirlenmesini ve selvanın bombardımanını finanse eden Dünya Bankası’nın uzmanlarına karşı yalnızları, köleleştirilmiş tarım işçilerini ve yerinden yurdundan kovulmuş yerlileri birleştirdi.
İşte bu yüzden onun üzerini çizdiler.
70 bin kauçuk toplayıcısını temsil eden Mendes, mutfakta domino oynarken tek kurşunla öldürüldü. Kendisini öldüren çiftlik sahibi Darcy Alves, “bir jaguarı vurmak gibiydi” dedi.
Mendes’in ölümünün ardından yerlilerin mücadeleleri ve Brezilya ormanlarıyla, tropik yağmur ormanlarının hızlı yok edilişi dünya kamuoyunda önemli bir yer edindi ve Mendes dünya çevreci hareketlerinin bir sembolü haline geldi.
Kendisi adına onlarca kitap yazıldı, belgeseller-filmler çekildi. ayrıntılı bilgi isteyenler öldürülmesinden 3 hafta önce yapılan röportajı da içeren voice of the amazon belgeselini izleyebilir. (İngilizce)
İnsan ırkı jaguarları öldürerek soylarını tüketebilir ya da yağmur ormanlarını yok edebilir. Fakat emin olduğumuz tek şey, doğanın kaybettiği şeyleri geri alma konusunda insanoğlundan daha güçlü olduğu ve fikirlerin asla öldürülemeyeceği…
Kaynak: http://etilen.net