Amazon’un derinliklerinde soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Awa kabilesi, ormanın doğal bir parçası olmuş ve hayatlarını tamamen doğaya bağlamış durumda. Onların doğa ile aralarında farklı bir bağ var.
500 yıl önce Brezilya’nın Maranhao eyaletinde onbinlercesi yaşayan Awalar’dan bugün geriye yaklaşık 400 kişi kalmış. Bu insanlar yeryüzünden silinmeye o kadar yakınlar ki, modern dünyadan uzakta ve güvende kalmaya çalışıyorlar.
1835’te Maranhaolu kabileler Avrupalı hükümdarlara karşı ayaklanmışlar ve beş yıl süren bu isyanlar boyunca 100.000’e yakın yerli öldürülmüş. Awalar, soykırımdan kaçmak amacıyla göçebe bir hayat tarzını seçmek zorunda kalmışlar. Bu yeni yaşam tarzıyla birlikte, nasıl tarım yapılacağını veya ateş yakılacağını unutmuşlar.
Ormanlarda yaşayan bir çok insan hayvan yetiştirir ancak Awa’lar için durum biraz farklı. Yaşam alanlarında her yerde hayvanları görmek mümkün. Yaban domuzu, sincap, muhabbet kuşu ve aguti olarak bilinen büyük kemirgenleri evcilleştiriyorlar; ancak en sevdikleri hayvanlar maymunlar.
Aslında Amazon’da yaşayan bu kabile için maymunlar onların protein ihtiyaçlarının neredeyse yarısını karşılıyor. Çünkü Awa’ların yaşadığı bölgede ki ormanların %31’i yok edilmiş durumda ve avlanmak için alternatifleri de giderek azalmakta.
Ancak onlar sadece maymunları yemiyorlar aynı zamanda besliyorlar. Sadece bu bölgeye ait sekiz farklı tür maymun çeşidi var. Avlanma esnasında eğer anneyi öldürürlerse yavruyu evcil hayvan olarak büyütüyorlar. Maymunların hayvandan çok insana benzediğini düşünen Awa kadınları kendi çocuklarıyla beraber, maymun yavrularına da annelik yapıyor. Ve evcil maymunları asla yemiyorlar.
Böylece bir öksüze yardım ettiklerine inanan kabile halkı için bir hayvana bu kadar bağlanmak çelişkili görünebilir ancak Awalar ormandan aldıklarını ona geri vermek zorunda olduklarına inanıyorlar.
Fotoğrafçı Daniel Rodrigues bu kabileyi görüntülemiş nadir insanlardan birisi. Awaları onun fotograflarından tanımaya çalışalım.