Hayat deniz altında her zaman kusursuz değildir.
Dünya Vahşi Yaşam Fonu’ndan (World Wildlife Fund) gelen yeni rapora göre, fazla avlanma ve çevresel etiklerin birleşimi sonucu su altındaki hayatın neredeyse yarısını yok ettik. Araştırma 1970 ila 2012 yılları arasında balık, sürüngen ve memelilerden alınan 1234 tür ile gerçekleştirildi. Sonuçlara göre türlerin birey sayıları ortalama olarak %49 oranında düştü, tabii ki bazı türlerde düşüş bundan çok daha fazla oldu.
Deniz hayatını göz önünde bulundurursak, uskumru ve tuna balıklarında düşüş %74 iken Galapagos ve Kızıl Deniz çevresindeki deniz hıyarlarında düşüş %90’ı buldu. Galapagosta deniz hıyarı avlamak engellenmiş olsa da ne yazık ki yasadışı avlanmalar devam ediyor. Rapor ayrıca deniz otlarının üçte birininin tükendiğini söylerken, böyle giderse 2050 yılına kadar mercan kayalıklarının da neslinin tükeneceğini belirtiyor.
Amerika ve diğer ülkelerin okyanuslarda yaptıkları sıkı politikalar sayesinde bu durumun az da olsa değiştiğini söylüyor raporu hazırlayanlar. Araştırmacılar geçen yıllarda yaptıkları çalışmalar ile deniz yaşamının az da olsa düzene girdiğini ve güzelleştiğini söylüyor. Ancak yeterli değil. Daha geniş koruma bölgeleri, daha sıkı yasakların getirilmesi gerekiyor. Eğer koruma planları işe yararsa bazı türler kurtulabilir.
Çeviren: Meriç Öztürk (Evrim Ağacı)
Kaynak: PopSci
Gezginler