Nanga Parbat – Katil Dağ

Nanga Parbat, Pakistan’ın Kaşmir bölgesinde,  Himalayaların batısında, Karakurum sıradağları üzerinde yer alır ve 8.126 metre yüksekliği ile dünyanın 9. yüksek dağıdır. Adı Urduca çıplak dağ anlamına gelir. Dünyanın tırmanması en zor dağlarından biridir, bu nedenle Katil Dağ olarakta bilinir.

Nanga Parbat, üçgen piramit şeklinde bir dağdır. Yani üç yüzlüdür, Diamir, Raikhot ve Rupal. Bunlardan güney/güney doğu yüzündeki Rupal Duvarı, 4600 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek dağ duvarıdır. Bu nedenle Nanga Parbat, kendinden daha yüksek pek çok 8.000 lik dağdan daha iyi bilinir.himalaya-broad-peak-nanga-parbat-k-2-gasherbrum-trango-tower-spantic

Nanga Parbat’a ilk tırmanma girişimi, 1895 yılında İngiliz dağcı Albert F. Mummery tarafından yapıldı. Diamir yüzünden6.500 metreye kadar  tırmanmayı başardılar. Ancak daha sonra Rakhiot yüzünden yaptıkları denemede Mummery ve beraberindeki 2 Gurka öldü.

1930 lu yıllarda Nanga Parbat, Alman dağcıların ilgi odağı oldu. Çünkü Tibet sadece İngilizlere açıktı ve bu nedenle Alman dağcılar Everest’i deneme şansı bulamıyorlardı.

Rupal Duvarı ve üstünde bir dağcı.
Rupal Duvarı ve üstünde bir dağcı.

1932 yılında Willy Merkl liderliğinde, Nanga Parbat‘a ilk Alman ekspedisyonu düzenlendi. 7 si Alman, 1’i Amerikalı 8 çok güçlü dağcıdan oluşan bir grup olmalarına rağmen, Himalaya dağcılığındaki deneyimsizlik, kötü hava şartları ve kötü planlama (hamal azlığı) nedeniyle başarılı olamadılar.

Merkl, 1934 yılında Nazilerin desteğinde ikinci bir Nanga Parbat ekspedisyonu planladı. Daha ekspedisyonun başında Alfred Drexel, yüksek irtifa akciğer ödeminden öldü. 6 temmuzda, Peter Aschenbrenner ve Erwin Schneider 7895 metreye kadar ulaştılar. Ancak yaklaşan fırtına nedeniyle geri döndüler. Ertesi gün onlar ve 14 kişi daha 7480 metrede çok ağır bir fırtınaya maruz kaldılar. Willy Merkl, Uli Wieland , Willo Welzenbach ve 6 Şerpa öldü. Diğerleride çok ciddi soğuk ısırıklarına maruz kaldılar.

1937’de Karl Wien tarafından bir ekspedisyon düzenledi. Rakhiot yüzünden yaptıkları tırmanışta,  IV. kampta iken gelen bir çığ,  Alman dağcıların tamamı ve Şerpalar da olmak üzere, toplam  16 kişinin ölümüne neden oldu.

1938 yılında Alman ekspedisyonları devam etti. Bu ekspedisyonlardan birinde yer alan Heinrich Harrer‘in, II. Dünya Savaşı’nın patlaması üzerine kaçışı, ”Tibet’te Yedi Yıl” adı altında hem kitaplaştırıldı, hem de filme alındı.Nanga_Parbat1

Nanga Parbat’a ilk çıkış, 1953 yılında, bir Avusturya-Alman ekspedisyonundan, Avusturyalı dağcı Hermann Buhl tarafından, 3 Temmuz günü Rakhiot  yüzünden yapıldı.

Bu dağın Türk çıkışı henüz yapılmamıştır. Tunç Fındık’ın 2013 yılındaki denemesi, ana kampı Talibanlı milislerin basarak 11 kişiyi öldürmeleri ile yarım kaldı. Tunç Fındık, bir İranlı dağcı ile beraber 2. kampta bulunması nedeniyle kurtuldu.


Kaynak: http://dogayakacis.com/

Gezginler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir