Türkiye’nin en iyi 10 bisiklet parkuru

1- Kapadokya Turu

01

Avanos – Çavuşin – Göreme – Uçhisar – Ortahisar – Ürgüp – Mustafapaşa güzergâhında Kapadokya’nın önemli köşelerini görebileceğiniz bir rotası var. Bölgede bulunan onlarca vadi, muhteşem bir doğaya ve patika yollara ev sahipliği yapıyor. Güzel Atlar Ülkesi’nde, demir atınızla virajlara peribacalarının yarısına kadar yükselerek girmek inanılmaz bir doyum sağlıyor. (43 km)

2- Çamlıhemşin – Ayder – Palovit – Çamlıhemşin02

Kimi zaman derin kanyonların tabanında, kimi zaman da tepesinde olağanüstü bir rota olan Kaçkar Dağı ve silsilesi, sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerle dünyanın korunması gereken en önemli 200 ekolojik bölgesinden biri. Çamlıhemşin’de başlayan güzergâhta Elevit, Tirovit, Palovit ve Amlakit yaylalarından da geçiliyor. (91 km)

3- Gökova Körfezi03

Halikarnassos’tan başlayan rota, eşsiz körfez manzarası eşliğinde Karia antik kentlerini, şimdi birer kültürel anıt olan çok eski yeldeğirmenlerini ve mükemmel doğasıyla gizli kalmış turkuvaz koyları geçerek Knidos’ta son buluyor. Sahildeki birçok plaj kamp yapmaya müsait. Bodrum’dan Knidos’a kadar eşsiz bir manzaraya şahitlik edeceksiniz. (295 km)

4- Trakya turu: İstanbul – İğneada04

Rotanın güzergâhı İstanbul – Saray – Güngörmez – Bahçeköy – Kıyıköy – Kışlacık – Panayır İskelesi – Sivriler Köyü – İğneada şeklinde. Yol, dağlık ve ormanlık. Panayır İskelesi’nden İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na girerek, yeşili ve ferahlığı hissederek, İğneada’ya ulaşıyorsunuz. İğneada burnunun arka tarafıysa Bulgaristan. (245 km)

5- Marmaris Çevresi05

Orman ve deniz havasıyla, küçük köyleri geçerek keşfedeceğiniz bu rota, Marmaris’te başlayıp Bozburun Yarımadası’na ulaşıp, tekrar başlangıç noktasına dönmenizle son buluyor. Söğüt yolunda Thyssanos antik yerleşim kalıntılarını görebilirsiniz. (106 km)

6- Gelibolu Yarımadası06

Gelibolu Tarihi Alanı’nı kapsayan ve az rampalı bu rota, Gelibolu’da başlayıp Eceabat’ta son buluyor. Milli park ilan edilen bu alanda, Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden askerlerin anısına dikilen anıtlarla Kilitbahir ve Seddülbahir kaleleri bulunuyor. (114 km)

7- Amasra – Sinop Rotası07

Bartın’dan başlayıp Kastamonu’yu geçerek Sinop’a ulaşmayı hedefleyen rota, Karadeniz’in bol yokuşlu ve virajlı sahil yollarından oluşuyor. Rota deniz seviyesine paralel olduğu için rampalar çok yüksek değil, en yüksek 300 metreye tırmanılıyor. (331 km)

8- Muğla / Dalyan – Fethiye Rotası08

Denizkaplumbağalarının yumurtladığı İztuzu plajıyla ünlü Dalyan’dan başlayarak Göcek’e uzanan rotada portakal bahçeleri ve kükürtlü gölcüklerle karşılaşacaksınız. Fethiye Körfezi’ni tepeden izleyebileceğiniz noktalar var. (61 km)

9- Assos (Behramkale) – KazDağları Turu09

Antik kent surları içindeki Behramkale köyünden başlayan rota Küçükkuyu – Altınoluk – Akçay – Zeytinli – Edremit üzerinden Kazdağları eteklerini kapsıyor. Athena Tapınağı bu bölgede görülmesi gereken antik yerlerden biri. (87 km)

10- Kapıdağı Yarımadası10

Balıkesir sınırları içinde bulunan Kapıdağı Yarımadası, el değmemiş koyların eşlik ettiği, sakin bir rota. Erdek’ten başlayan güzergâh, Tatlısu’da son buluyor. Sadece Narlı’dan itibaren Karşıyaka’ya kadar hatırı sayılır rampalar var. (95 km)
Bu liste  Hürriyet gazetesi jürisi tarafından seçilmiştir. Jüri üyeleri:
Aydın Ayhan Güney, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Organizasyon Direktörü
Murat Suyabatmaz, Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Ersin Demirel, Yürüyüş rotaları uzmanı / Yürüyüş ve bisiklet rehberi
Yıldırım Güngör, Akademisyen ve doğa fotoğrafçısı
Aydan Çelik, Bisiklet çizeri, yazarı, gezeri
Gürsel Akay, Bisiklet firması kurucusu
Sinan Çakmak, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni
Enes Şensoy, Bisiklet gezgini
Gürkan Genç, Bisiklet gezgini
Rahman Karataş Bisiklet gezgini

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir