İtalya’daki Pisa Kulesi neden eğridir?

İtalya’nın güneyindeki Pisa şehrinde İtalyanca “mucizeler meydanı” manasına gelen Piazza dei Miracoli’de yer alan Pisa Kulesi 6 sütun dizinden oluşmaktadır. Babil  Kulesi’ne benzer şekilde inşa edilmiş olan ve Çan kulesi olarak tasarlanan Pisa Kulesi’nde 7 çan bulunur ve tepeye 294 basamak çıkılarak ulaşılır.

Pisa Kulesi’nin yapımı 1173 yılında başlamıştır. İnşaat aşamasında kulenin ilk iki katı eğik değildir. Ancak 3. kat inşa edilirken 1178 yılında kule eğilmeye başlar. Kulenin eğildiği 1185 yılında mimar tarafından fark edilir. Pek çok çözüm denendiyse de kulenin eğilmesinin önüne geçilemez. Sebep, kulenin inşa edildiği toprağın elverişsiz olmasıdır. Bu dönemde Floransa ile Pisa şehirleri arasındaki savaşlar nedeniyle kulenin inşası bir yüzyıl kadar sekteye uğrar.

1272 yılında kulenin inşaatına tekrar başlanır. Ancak kulenin eğilmeye devam ettiği kayıtlara geçer. 1284 yılında yine savaş nedeniyle inşaatı duran Pisa Kulesi, 1370 yılında 60 metre yüksekliğe ulaşır ve resmi olarak tamamlanır.

Pisa Kulesi’nin eğikliği üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Uzmanlar sebepleri konusunda pek çok farklı fikre sahiptir. 1173 yılında atılan kule temeli genel olarak mermer ve kireçten oluşmaktadır. Yuvarlak bir temel üzerine inşa edilen Pisa Kulesi ince kum, deniz kabukları ve kil kullanılarak inşa edilmiştir. Kulenin güney tarafındaki toprak daha sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir. Ancak yıllar geçtikçe kule batmak yerine eğilmeye başlamıştır.

20. yüzyılda yapılan incelemeler bu eğikliğin kule inşa edildikten sonra ortaya çıktığını göstermektedir. Toprak katmanları üzerinde yapılan araştırmalar ise yer altı sularının killi toprağı alıp götürdüğü yönünde sonuçlar ortaya koymaktadır.

PEKİ PİSA KULESİ NEDEN YIKILMIYOR ?

Aslında kulenin ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için Pisa Kulesi yıkılmıyor.

Kule 1990-2001 yılları arasında güvenlik tehlikesi ve proje çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatıldı ve kurtarılma çalışmalarına başlandı. Pisa kulesini kurtarmaya yönelik çalışmalardan en önemlisi 1993 yılında 4,47 derece ile rekor eğime ulaşan Pisa Kulesi’nin kuzey kaidesinin altında toplam 599 ton ağırlığında 94 karşıt aşırlığın yerleştirilmesi ile gerçekleştirildi. 2001 yılında yapılan bu çalışma ile kulenin eğiminin 4,1 metreye düşmesi sağlandı ve o sene Pisa Kulesi tekrar halk ziyaretlerine açıldı.

Şu anda Pisa Kulesi’nin eğimi sabitlik kazanmış durumdadır ve kulenin eğimi 3,99 derecedir. Kulenin eğimi sabitlendiğinden dolayı bir 300 yıl daha yıkılmayacağı tahmin edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir