İlginç Bir Gelenek: Havai Fişek Festivali

Meksika kendine has kültürü, farklılıkları ve inanışlarıyla hala egzotik havasını korumayı sürdürüyor…
19. yüzyıldan beri yapılan ve 100 binden fazla kişinin katıldığı Ulusal Havai Fişek Festivali ( Mexico’s National Pyrotechnic Festival ) de bunun en büyük örneklerinden biri. Havai fişek üreticilerinin koruyucu azizi “Aziz Juan” adına yapılan festival kimi yıllarda büyük maddi kayıplara ve ölümlere sebep olsa da, günümüzde bile kutlanmaya devam ediyor.

Temelleri Meksika’daki havai fişeklerin en az yarısının yapılış yeri olan, Meksika’nın havai fişek diyarı Tultepec’te atılan festival, renkli görüntülere, eğlencelere ve büyük bir turist akımına sahne oluyor

İki bölümden oluşan ve Meksika’nın tüm geleneksel özelliklerini katılımcılara tanıtan festival, Tultepec’in şehir meydanında gerçekleştirilen “castillos” (kaleler) etkinliği ile başlıyor. Ahşap, saz kamışı ve kağıttan hazırlanmış olan 25 – 30 metrelik kulelerin üzerine havai fişekler takılıyor ve ateşleniyor. Belirli bir resim ya da logo oluşturacak biçimde yerleştirilmiş olan havai fişekler ateşlendiklerinde dev kulelerin üzerinde festivale dair imgeler oluşuyor.

 

 

Ulusal Havai Fişek Festivali’nin 2. ve en eski zamandan beri sürdürülen geleneği ise “pamplonada” yani “küçük boğalar” bölümü. “Toritos” adı verilen, tahta, karton, saz kamışı ve 4 bini aşkın havai fişekle hazırlanan boğa figürleri, şehir meydanından geçirilirken ateşleniyor ve çevreye havai fişekler saçıyor.  Her yıl bir sürü kişinin yaralanmasına sebebiyet verse de bu yarışmaya talep hala oldukça yüksek.

 

 Festivalin ana bölümlerinin haricinde festival dahilinde Meksika kültürünü tanıtan eğlenceli rodeolar, konserler, dans gösterileri, gökyüzüne bırakılan dilek balonları ve geleneksel yemek satışı da yer alıyor. 1988 yangınının ardından havai fişeklerin toptan satışının yasaklanması ve belirli kısıtlamalara gidilmesi Tultepec ekonomisine darbe vurmuş olsa da, artan satış oranları ve turizmin yoğunlaşması açığı telafi ediyor.

 

 Gezginler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir