En Harika 10 Dünya Kültür Mirası

UNESCO’nun, DÜNYA MİRAS LİSTESİ ve TEHLİKE ALTINDAKİ DÜNYA MİRAS LİSTESİ olmak üzere iki listesi vardır.  Aşağıdaki listede güzellikleriyle öne çıkan 10 tanesini bulabilirsiniz…

Machu Picchu, Perumachu-picchu-peru

1983 yılından beri dünya mirası sit alanı sayılan “İnkaların kayıp şehri” olarak da bilinen Machu Picchu, dünyanın en ünlü İnka sit alanıdır. Deniz seviyesinden 2,430 metre (7,970ft) yükseklikte bir dağ üzerinde bulunan 15. yüzyıldan kalma sit alanı Cusco’nun yaklaşık 80 kilometre kuzey batısında yer almaktadır. Çoğu arkeolog Machu Picchu’nun İnka İmparatoru Pachacuti için miras olarak inşa edildiğine inanmaktadır. Bu sit alanı Peru’da en çok ziyaret edilen turistik bölgedir.

Giza Piramitleri, Mısırgiza-piramidleri

1979 yılından beri dünya mirası sit alanıdır. Bu antik anıt kompleksi, Büyük Piramitleri, Büyük Sfenksi, birkaç mezarlığı ve çok daha fazlasını içermektedir. Kahire’nin güney batısında, Nil üzerindeki Giza eski şehrinden 9km (5mil) uzakta yer almaktadır. Piramitler, Antik Çağın Yedi Harikası arasında sıralanmıştır. Yaklaşık M.Ö. 2584-2561 yılları arasında inşa edilen piramitler, listedeki hala varlığını sürdüren tek sit alanı değildir; ayrıca yedi harikalar arasında yer alan en eski sit alanıdır.

Çin Seddi, Çinçin-seddi

1987 yılından beri dünya mirası sit alanları arasındadır. Uzaydan çıplak gözle görülebilen insan yapımı tek yapı olan Çin Seddi, 14. yüzyılda Çin İmparatorluğu’nun kuzey sınırlarını göçebe toplulukların (Hun Türkleri) saldırılarından korumak için inşa edilmiştir. Bu muhteşem yapı, 8,850 km uzunluğunda olup bugüne kadar dünyanın en ünlü duvarı unvanını taşımaktadır.

Bagan Kenti, Burma (Myanmar)bagan-kenti-burma

1996 yılından itibaren dünya mirası olarak sayılmaktadır. Bagan antik kenti, 9. Ve 13. Yüzyılları arasında Pagan Krallığı’na başkentlik yapmıştır. 11. Yüzyıldan 13. Yüzyıla kadar Bagan ovalarında inşa edilen 10.000’den fazla Budist tapınağı, pagoda ve manastırdan arta kalan 2.200’den fazla tapınak ve pagoda günümüzde hala ayakta durmaktadır. Bagan kenti, Myanmar’da en çok ziyaret edilen bölgesidir.

Tac Mahal, Agra, HindistanTaj-Mahal

1983 yılından beri dünya mirası sit alanlarındandır. Beyaz mermerden yapılma bu dev anıt mezar, 1632-1653 yılları arasında Babür İmparatoru Şah Cihan’ın emriyle en sevdiği eşi anısına inşa edilmiştir. Tac Mahal’in en önemli özelliği mezarın üstünde bulunan 35 metre(115ft) uzunluğundaki mermer kubbedir. Bu meşhur kubbenin üzeri nilüfer çiçeği şeklinde süslenmiştir. Tac Mahal, Hindistan yarımadasının en ünlü anıtıdır.

Mont Saint Michel, Fransasaint_michel

1979 yılından bu yana dünya mirası sit alanıdır. Normandiya’da kıyıya yaklaşık 1 km uzaklıkta yer alan kayalık gelgit adasıdır. Adanın en yüksek noktası deniz seviyesinden 92 metre(301ft) yüksekliğindedir. Bu dünya mirasının nüfusu birkaç düzine olmasına rağmen her yıl 3 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bölgede güçlü dalgalar hızla değişerek adayla anakaranın bağlantısını günlük olarak sağlar ya da keser. Küçük adadaki kale, dünyanın en güzel kalelerinden biri olarak bilinmektedir.

Angkor Wat, Kamboçyaangkor_wat

1992 yılından itibaren dünya mirası olarak sayılmaktadır. Başlangıçta bir Hindu tapınağı iken bugün bir Budist tapınağı olarak dünyanın en büyük dini yapısıdır. 12.yüzyıl başlarında Khmer Kralı II. Suryavarman tarafından anıt mezarı olarak yaptırılmıştır. Angkor Wat, Kamboçya’nın en ünlü anıtı ve en çok ziyaret edilen sit alanıdır. Ülkenin sembolü haline gelerek tapınağın üzerinde ulusal bayrağı bulunmaktadır.

Atina Akropolisi, Atina, YunanistanThe Parthenon at Dusk

1987 yılından bu yana dünya mirası sit alanıdır. Muhtemelen Yunanistan’ın en önemli Akropolisi olan Atina Akropolisi, Atina şehrinin üzerinde yüksek bir kayalık üstünde yer alan eski bir hisardır. Parthenon kalıntılarını ve tarihi öneme sahip yapıları içerip Avrupa’nın en meşhur anıtlarından biridir.

Rapa Nui Milli Parkı, Paskalya AdasıRapa-Nui-Milli-Parkı-Paskalya-Adası

1995 yılından beri dünya mirası olarak sayılmaktadır. 1250-1500 yılları arasında Rapa Nui halkı tarafından kayadan yekpare insan figürleri oyulmuştur. Hemen hemen her moai (taş figürler), tüm heykelboyutunun sekizde üçünü oluşturan oldukça büyük başlara sahiptir. Paro adındaki en uzun moai yaklaşık 10 metre (33ft) yüksekliğinde olup 75 tondur. Dikilmiş 86 tonluk en ağır figür, kısa, yarım ve harabe halinde bir moaidir; ancak yapı tamamlansaydı yaklaşık 21 metre (69ft) uzunluğunda ve 270 ton ağırlığında olacaktı. Bu heykeller dünyanın en ünlü yapılarıdır.

Chichen Itza, MeksikaChichen-Itza-Meksika

1988 yılından itibaren dünya mirası sıralamasına girmiştir. Chichen Itza, Maya halkı tarafından Kolomb öncesi inşa edilmiş en büyük Maya kentlerinden biridir. Ayrıca, yüzyıllardır kuzey Maya ovalarında önemli bir odak noktası olmuştur. Chichen Itza, yıllık 1,2 milyon ziyaretçisi ile Meksika’nın en çok ziyaret edilen arkeolojik sit alanlarından biri özelliğini taşımaktadır.

Hazırlayan: Sevcan Güneş – Nereye Dergisi

Gezginler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir