DAĞCILARA DOKUZ ÖĞÜT!

1) Dağlara tırmanmak, kayakla dolaşmak asil, temiz ve miskinlere yaraşmayan bir spordur. Bu sporun aleyhinde söz söyletecek şekilde hareket etme, böyle hareket edenleri de uyar.

2) Gücünün dışında hiçbir geziye katılma. Her gezide dağlara ve tabiata hakim olmaya çalış. Aksi takdirde hem kendini hem de yanındakileri tehlikeye sokarsın. Kuvvet ve iktidarın tamamıyla tükendiğini duyduğun anda gayeye varmamış olsan da dön. Dağcılık ve kayak rekor sporu değildir.

3) İster yalnız, ister arkadaşlarla ol, daima her geziyi evvela kafanda tasarla, yola öyle çık. Dağların daima tehlikeli olduğunu unutma, onları küçük görme. Şuna da inan ki, dikkat, itina ve soğukkanlılıkla bu tehlikelere karşı koyabilirsin.

4) Dağcılıkta temiz bir ruh ve yüksek bir terbiyenin önde geldiğini unutma. Daima temiz, nazik ve sakin ol. Gösteriş yapma. Hareketlerin, giyinişin göze batar şekilde olmasın. “Dağlarda hürriyet vardır” sözünden her şeyi yapmaya serbest olduğun manasını çıkarma.

5) Dolaştığın yerleri, kimsenin gelmeyeceği yerler olsa bile, pisletme. Kağıt, yumurta kabuğu, kutu gibi artıkları tepelere rastgele saçma. Su kaynaklarını temiz tut. Yollara konmuş işaretleri bozma. Bu tür şakalar nice felaketler doğurabilir. Yolun köylerden geçerse, tarlalara zarar verecek şekilde yürüme.

6) Dağda arkadaşlık hiçbir yerdekine benzemez, bunu unutma. Fedakar ol. Kafile başkanı isen kafilenin en zayıfını gözet. El elden üstündür. Sen de başka bir kafilenin en zayıfı olabilirsin, unutma. En kuvvetli sen isen bunu caka ile belli etme. Tevazu en büyük kuvvettir. Arkadaşını yolda bırakma. Bu şekilde kaatil olabilirsin. Yiyeceğinde, içeceğinde, göreceğinde başkalarının sırtından geçinme. Fakat, yabancı da olsa, çaresiz kalana yardım et. Termosunda çayın bir yudum da olsa, icabında yarısını vermeyi esirgeme.

7) Sığınağı kendi evinden daha üstün tut. Sığınakta paranın hükmü azdır. Herkes müsavidir, unutma. Sığınak bir meyhane değildir. Sığınakta gereğinden fazla yer işgal etme. Bağırma, bilmiyorsan ve istemiyorlarsa şarkı söyleme ve çalgı çalma.
Dağ ve sığınak defterlerini lüzumsuz sözlerle doldurma. Sığınak duvarlarına, ağaçlara yazı yazma.
Sığınakta dolaşırken postallarla tıkırtı, gürültü etme. Hele yatakhanede az ve yavaş konuş, sigara içme.
Horlamak adetindeysen bunu bil. Mümkün ise ayrı bir yerde uyu. Sığınakta ateş konusunda dikkatli ol. Dağda itfaiye yoktur. Herşeyi temiz tut ve yerli yerine koy.
Kimsesiz sığınakları terkederken senden sonra gelecekleri düşün. Ateşi söndür, her yeri temizle. Kapıyı bacayı kapa, öyle dışarı çık.

8) Yalan söyleme. Dağda başından geçenlerle övünme. Hırsızlık yapma. Başkalarının neş’esini, rahatını çalmak da hırsızlıktır. Başkalarının sopalarını, kayaklarını, hatta en ufak kayışını bile alma. Küfürbaz olma, ağzından çıkanı kulağın duysun. Şehirden geliyorsan köylüyü küçük görme.

9) Dağlara, şehirde anlatılacak konu olsun ve modadır diye çıkma. Orada temiz ruh, kuvvet, büyüklük, neş’e ve insanlık ara.
Latif Osman ÇIKIGİL

Gezginler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir